A lábizzadás kialakulása, okai, következményei

2012.10.12.Szerző: Bernáthné Judit - diplomás szakoktató

A lábizzadás a verejtékmirigyek rendellenes, vagy túlzott működésére vezethetők vissza.

A mirigyek működését különböző okok befolyásolhatják, és az izzadásnak is többféle oka lehet. A következő cikkünkből kiderül, hogyan kezelhető és hogyan lehet megelőzni.

 

A bőr szerkezete, általános jellemzése

Az ember bőre – mely hámszövetből és kötőszövetből áll – a külvilággal, környezetünkkel érintkező legfontosabb szervünk. Három réteg különíthető el benne:

- Hám: bőrünk külső, a külvilággal érintkező része, mely a bőrfelszínen élettelen szaruréteget képez.

- Irha: a bőr középső, főként kötőszöveti sejtekből, rostokból felépülő része. Tartalmaz érhálózatot, idegvégződéseket, hámszöveti elemekből felépülő mirigyeket és szőrtüszőket.

- Bőralja: elsősorban zsírszövetből és érhálózatból áll.

 

Az irha jellemzése

A bőr középső, legösszetettebb része. Vastagsága körülbelül 3 mm. Kizárólag élő sejtekből áll, fő tömegét a sejt közötti állomány adja. Az irha 90%-át lágy, feszítésnek ellenálló, rugalmatlan rostok alkotják. Kisebb számú, de nagy jelentőségű a rugalmas és rácsrostok szerepe is. Ezek együttesen biztosítják az irha rugalmasságát és szilárdságát. Az irhában találhatók a verejtékmirigyek, a faggyúmirigyek, a szőrtüszők, a szőrmerevítő izmok, a hajszálerek és az idegek.

 

A bőr mirigyei

A bőr függelékei vagy járulékos részei közé tartozik. A mirigyek az irharétegben találhatók, de fejlődéstanilag a hámból alakulnak ki; mirigyhám építi fel őket. Külső elválasztású mirigyek, van kivezető csövük is. Váladékukat a testfelszínre ürítik. Szerepet játszanak a bőrfelszíni zsír-sav köpeny kialakításában. Két típusát különböztetjük meg: faggyúmirigy, verejtékmirigy.

A verejtékmirigy testfelszínre ürülő, külső elválasztású mirigy, amely bomlástermékeket választ ki és részt vesz a bőr savtakarójának kialakításában.

 

A mirigyek jellemzői

Legnagyobb számban a tenyéren és a talpon fordul elő, illetve található meg. Körülbelül háromszor nagyobb számban vannak jelen a bőrben, mint a faggyúmirigyek. Csöves mirigyek, amelyek az irha bőralja határán csőgomolyaggal indulnak, kivezetőcsövük vékony és mielőtt a bőrfelszínt elérik, dugóhúzószerűen megcsavarodnak. Váladékuk a verejték. A szervezetből távozó összes nitrogén tartalmú bomlástermék 95%-a a vizelettel távozik, csak a maradó 5%-ot választják ki a verejtékmirigyek. A verejtékmirigyek 10%-a működik aktívan, 20%-a pihen, 70% készenléti állapotban van. Normális körülmények között a bőrön kiválasztott verejték mennyisége körülbelül 800 gramm egy nap alatt.

A verejték mirigyeknek jelentős szerepe van a hőszabályozásban hiszen a felszínre jutó verejték elpárolog, ami hűti a túlmelegedett bőrfelszínt, de ugyanolyan fontos a sav köpeny kialakításában. A verejtékkel folyadék és só távozik a szervezetből. Termelődése melegben, izgalom és egyes betegségek során fokozódik.

 

Ekkrin és apokrin

A verejtékmirigyek két típusát különböztetjük meg. Az egyik az ekkrin, mely testszerte, tömegesen fordul elő, váladékát a mirigy sejtjei termelik. Egész életünk során működik. Ez egyébiránt az irha alsó rétegében lévő, sűrű gombolyagba felcsavarodott csőrből álló csöves mirigy. Váladékukat a hámlécek élén lévő apró nyílásokon át közvetlenül a bőrfelszínre ürítik, idegrendszeri hatásra – a vegetatív idegrendszer szabályozza. Jellegzetes szagát a benne lévő nitrogén tartalmú bomlástermékek és a hozzákeveredő zsírsavak adják. A verejték ph értéke 4,5-5,5.

Az apokrin összetételét a mirigy sejtjeinek felrepedt plazmája és az általuk termelt váladék adja. Csak bizonyos testtájékon van jelen, így a hónaljban, nemi szervek táján, a végbél körül.   

Működése serdülőkorban indul be. Termelődése folyamatos, belső elválasztású mirigyek szabályozzák. Összetételében több szerves vegyületet tartalmaz, hamarabb bomlásnak indul és szaga áthatóvá válik. Ez adja a jellegzetes test szagot. Terhesség ideje alatt a termelődésük fokozódik.

 

Lábizzadás okai

A lábizzadás a verejtékmirigyek rendellenes, vagy túlzott működésére vezethetők vissza.

A mirigyek működését különböző okok befolyásolhatják, és az izzadásnak is többféle oka lehet. Például ortopédiai elváltozások, amelynél a boltozatok megbomlanak, lesüllyednek. Kialakulhat még stressz, rossz higiénés viszonyok, műszálas harisnya viselése, túlöltözés, lázas állapot, illetve lázzal járó betegség, esetleg zárt, gumi vagy műanyag lábbeli viselése miatt.

Fokozott lábizzadás előfordulhat még nagy melegben, vagy alkati sajátosságként is. Kialakulhat megerőltető fizikai munka következtében, esetleg lehet vérkeringési zavar következménye is. Előfordulhat vérszegénység kísérő tüneteként vagy hormonváltozások időszakában, például klimax idején és a pubertás korban. De különböző betegségeket is kísérhet. A pajzsmirigy túlműködése esetén, illetve szorongásos idegbetegségeknél tapasztalhatjuk.

 

A lábizzadás következménye

A fokozott izzadás következtében a keletkező, nagyobb mennyiségű verejték elpárolgását a zárt ruházat vagy adott esetben a cipő megakadályozza. A verejték, mivel nem tud elpárologni, ezért feláztatja a hám szarulemezkéit, melyek megpuhulnak, fellazulnak és nagy tömegben leválnak. A levált szarupikkelyek a cipő zárt, meleg terében bomlásnak indulnak és az ennek végtermékeként keletkező ammónia okozza a kellemetlen szagot, testszagot.

Az ammónia kialakulása miatt a  verejték kémhatása megváltozik és a savastól a lúgos kémhatás felé tolódik, s ez a bőr védő savtakarójának meggyengüléséhez vezet.

Ennek következtében, mivel kedvező életfeltételek alakulnak ki a különböző baktériumoknak és gombák számára, a láb elfertőződhet.     

 

Kezelése

A különböző típusú betegségekhez társuló eseteknél az alapbetegségek kezelése az elsődleges, tehát orvosi feladat. Az összes többi esetben tüneti kezelést végezhetünk, mely a kellemetlen következmények és a fertőzések megelőzését szolgálja.

Készítsünk fertőtlenítő hatású bőrpuhítós oldatot, mely kellemes, meleg áztató víz. Az áztatási idő 5-10 perc. Ha tovább áztatjuk, akkor a hám nagyon megpuhul és a felülete egyenetlenné válik, azaz hullámos lesz. Színe fehér.

Fokozott óvatossággal távolítsuk el az elhalt hámréteget, mivel a felület egyenetlen, az egyik részen vastagabb a másik részen vékonyabb.

Ajánlhatunk a vendégnek különböző izzadásgátló szereket, melyek lehetnek spray, vagy hintőpor, krém vagy habállagú.

Használhatunk különböző gombaellenes készítményeket, melyek lehetnek tinktúrák, spray, krém. Természetes alapanyagú termékekre helyezzük a hangsúlyt. Emellett szükség szerint talpbetétet is használhatunk.

Kategória: Kézápolás, Lábápolás

<- Vissza: Aktuális