A bőrkeményedés típusai

2011.09.27.Szerző: Róth Éva

Az ortopédiai elváltozások a láb formáját jelentősen átalakítják. A járás minden esetben jobban igénybe veszi a láb egy-egy részét. A bőr megpróbál védekezni az adott felületre nehezedő nyomás és súrlódás kellemetlen hatásától, ezért az elszarusodás felgyorsul és kialakul a lapszerinti bőrkeményedés, vagy a szeges bőrkeményedés.

A láb bőre is emberenként más típusú, ugyanúgy, mint az arc vagy a test bőre. A más típusú bőrök jelentősen különböznek egymástól. Más a színűk, a rugalmasságuk, a tapintásuk. Ebből adódik, hogy kezelésük, ápolásuk is mást igényel.
A láb bőre is lehet normál, száraz, izzadt vagy akár vegyes típusú bőr is. Ezt mindig figyelembe kell venni, és a megfelelő összetételű lábkrémet, láb SPA anyagokat és kezeléseket kell választani.
A lábon kialakult bőrkeményedések állaga, mérete sem lesz egyforma. A lábápoló szakembernek fel kell ismerni a bőrtípusokat, ahhoz hogy munkáját biztonságosan tudja végezni.

I. Lapszerinti bőrkeményedések
Ezek a bőrkeményedések a lábon bárhol előfordulhatnak kisebb-nagyobb felületen. Hajlamos a berepedésre, mely fájdalmas lehet, főleg a sarok részen.
Két csoportra oszthatók kezelésük szerint:

I. Könnyen kezelhető bőrtípus
Ide tartozik a sima, ritka, laza bőr.
Jellemzője:
- színe sárgás
- könnyen hántolható
- hántolás után színét megtartja, de rugalmasságát visszanyeri  
- áztatási ideje 10-15 perc bőrkeményedés vastagságától függően.

II. nehezen kezelhető bőrtípus
1. Izzadt bőr:
- a bőrkeményedés színe szürkés, benne apró fehér hólyagok láthatók
- nagyon hamar felázik „rongyossá válik”
- hajlamos a bőr gombásodásra, különösen az ujjak alatt
- vágás közben jellegzetes szaga lehet
- munka közben hamar szárad, nedvesíteni kell
- különösen figyelni kell munka közben a bőr feszesítésére

2. Üvegbőr:
- a bőrkeményedés színe szürkés, fényes
- felülete sima, ezért nehezen vágható
- csak éles késsel lehet dolgozni
- munka közben hamar szárad, nedvesíteni kell! Krém használata ajánlott!
- különösen figyelni kell munka közben a szerszám fogó kéz kitámasztására

Pedikűrözés alapvető követelménye, hogy a munkát végző szakember balesetet, sérülést ne okozzon. Ezért a pedikűr három biztonsági szabályát minden bőrtípus kezelésénél be kell tartani:  -    feszítés
- támasztás
- megfelelő szerszámfogás és szerszámtartás (majdnem párhuzamos kés vezetés)

II. Szeges bőrkeményedés (tyúkszem)
Általában az ujjak környékén (ujjhát, ujjbegy, ujjköz), és a haránt rész ujjak felőli részén alakul ki leggyakrabban. A talp többi részén is és a köröm alatt is kialakulhat.
Szeges bőrkeményedés az elszarusodás miatt súrlódás és nyomás hatására, kis területen, általában valamilyen csontos kitüremkedésen alakul ki. Kellemetlen, szúró, fájdalmas járás közben. Hajlamos a gyulladásra. A gyulladt tyúkszem kezelése után, mindig ajánlott a tehermentesítő használata.
A szeges bőrkeményedések hat fajtáját ismerjük:
1. Kemény tyúkszem: ez a leggyakoribb, a lábon bárhol előfordulhat. A bőr kúp alakú megkeményedése, általában nagyobb kiterjedésű lapszerinti bőrkeményedés alatt. Előfordul, hogy a tyúkszem közepét gyulladt bőr veszi körül.
2. Lágy tyúkszem: az ujjak közt súrlódás közben alakul ki. Színe fehéres, anyaga vizenyős, gumiszerű, mert az ujjak közti nedvesség a kemény kötőszövetet megpuhítja.
3.Szemcsés tyúkszem: tüskének is szokták nevezni. Általában parányi és fájdalmatlan, de kellemetlen. Önállóan vagy csoportosan fordul elő leggyakrabban a haránt részen. Nehezen lehet megszűntetni, általában mindig visszanő.
Kialakulhat harisnya varrásainak mentén, haránt boltozaton a bőr gyűrődése mentén.
4. Vaszkuláris tyúkszem: lehet kemény vagy puha. Benne kapilláris vérerek futnak. Kivételekor vérzés keletkezik, melyet szakszerűen kezelni kell. Kialakulásáért a kényelmetlen, szoros cipő a felelős.
5. Neurovaszkuláris tyúkszem: a vaszkuláris tyúkszemhez hasonló, de a kapilláris vérerek mellett idegszövetet is találunk. Ez a tyúkszem gyakran gyullad be és mindig fájdalmas.
6. Rostos tyúkszem: a régi tyúkszemből alakul ki. Mélyebben nyúlik a bőrszövetbe, mint a többi tyúkszem, általában mindig fájdalmas.

A tyúkszemek kezelésénél a felismerés pontossága mellett, a megfelelő szerszám kiválasztása, helyes fogása és használata nagyon lényeges.
Nem elég a tyúkszemek kiemelése, hanem megfelelő módon kell a kezelést befejezni (tehermentesítő, fertőtlenítés, nyugtató krém stb.)

<- Vissza: Aktuális